Κοινωνικά

 Κορονοϊός (18/7): Στα 1.558 τα νέα κρούσματα - 123 διασωληνωμένοι, 10 νεκροί

Στα 1.558 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα κατά τη σημερινή μέρα (18/7). Καταγράφηκαν 10 επιπλέον θάνατοι, ενώ συνολικά 123 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό, που γνωστοποιήθηκε από τον ΕΟΔΥ για σήμερα 18 Iουλίου 2021:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.558, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Διαβάστε Επίσης

Το παιχνίδι εντυπώσεων γύρισε μπούμερανγκ στη Γαλατασαράι, εξοργισμένος ο κόσμος

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 457.312 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 148 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.557 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 10, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.850 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 123 (60.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 87.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.757 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 132 (ημερήσια μεταβολή +8.2%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 109 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».

Πηγή: fosonline.gr


Αλλάζουν τα πάντα από τη Δευτέρα στις βεβαιώσεις μετακίνησης

 


 Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης θα χρειαστούν οι εργαζόμενοι από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, ενώ αλλάζει και το καθεστώς για όσους εργάζονται με τηλεργασία.

Συγκεκριμένα, όσοι δεν προσέρχονται στο χώρο εργασίας τους δεν θα μπορούν να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους, είτε από το σύστημα "Εργάνη" είτε από το forma.gov.gr.

Αυστηροί θα είναι, επίσης, και οι έλεγχοι της αστυνομίας, ώστε να επιβεβαιώνεται ότι τα έντυπα όσων κυκλοφορούν είναι έγκυρα. Γι’ αυτό τον λόγο οι μισθωτοί που κυκλοφορούν με την βεβαίωση του συστήματος "Εργάνη" θα κληθούν να επανεκδώσουν την βεβαίωσή τους από τη Δευτέρα, με βάση τη νέα φόρμα εντύπου, ακόμη κι αν το έντυπο που έχουν στα χέρια τους λήγει αργότερα.

Ειδικότερα, από την ερχόμενη Δευτέρα 15/2 μπαίνει σε εφαρμογή νέο έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης στο "Εργάνη" του υπουργείου Εργασίας. Έτσι στην περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει δηλωθεί ως τηλεργαζόμενος το σύστημα δε θα επιτρέπει την έκδοση της βεβαίωσης μετακίνησης.

Στη νέα βεβαίωση θα συμπληρώνεται από το σύστημα το πραγματικό ωράριο εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείονται αλλαγές και στη "χειρόγραφη" βεβαίωση μετακίνησης εργαζόμενου Τύπου Α από το forma.gov.gr.

Παράλληλα, οι εργοδότες θα πρέπει να σπεύσουν να προαναγγείλουν τους τηλεργαζόμενους για το Φεβρουάριο πριν αρχίσουν οι εντατικοί έλεγχοι.

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στον φυσικό χώρο δουλειάς τους θα μπορούν να επιδεικνύουν όπως και πριν τη Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενων από το forma.gov.gr και τη βεβαίωση μετακίνησης από το πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη".

Οι βεβαιώσεις θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε 14 ημέρες. Από την Κυριακή οι εργοδότες θα πρέπει να υποβάλλουν μια υπεύθυνη δήλωση στο Εργάνη με τη λίστα των εργαζόμενων που δουλεύουν κανονικά, δεν βρίσκονται δηλαδή σε αναστολή ή τηλεργασία.

Επίσης, όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση που εκδίδουν από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ώστε σε τυχόν έλεγχο να διαπιστώνεται αν όντως αυτοαπασχολούμενος ανήκει στον ΚΑΔ που αναγράφεται στη βεβαίωσή του.

Με τη βεβαίωση από το forma.gov θα μπορούν να μετακινούνται επίσης εργάτες για γεωργικές εργασίες και οποιοσδήποτε άλλος δουλεύει με εργόσημο.

Τι ισχύει για τις μετακινήτων αυταπασχολούμενων - δημοσιογράφων

Ειδικότερα, για τις μετακινήσεις των επιστημόνων-αυταπασχολούμενων και των δημοσιογράφων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας διευκρίνει ότι: 

- Σχετικά με την μετακίνηση των εργαζομένων οι επιστήμονες - αυταπασχολούμενοι, που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή ΝΠΔΔ (π.χ. Δικηγορικοί Σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, Ιατρικοί Σύλλογοι) δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του Συλλόγου τους.

- Όσον αφορά τη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι τώρα.

Αναλυτικά η ΚΥΑ με τα νέα μέτρα:

Δε θα χορηγούνται βεβαιώσεις κίνησης σε εργαζόμενο ή υπάλληλο που δεν προσέρχεται στην εργασία, ιδίως λόγω του ότι τελεί σε καθεστώς τηλεργασίας ή αναστολής σύμβασης εργασίας. Τυχόν μάλιστα ήδη χορηγηθείσες βεβαιώσεις κίνησης σε αυτούς παύουν να ισχύουν από τις 15.2.2021.

Ειδικότερα για την μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας και μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη) πρέπει ο πολίτης να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή μέσω ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Η βεβαίωση κίνησης παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου, από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση αυτοαπασχολούμενου, ελεύθερου επαγγελματία ή επιτηδευματία από τον ίδιο, περιέχει δε το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του, λαμβανομένης υπόψη και τυχόν αναγκαίας υπερωριακής απασχόλησης. Η βεβαίωση μπορεί να αποκτάται με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

α) Αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ' εξαίρεση μέσω εντύπου που συμπληρώνεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.

β) Αναφορικά με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα η βεβαίωση χορηγείται στον εργαζόμενο για τη μετακίνησή του από τον υπόχρεο εργοδότη, κατόπιν υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α' 75) του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) "ΕΡΓΑΝΗ" του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Κατά την υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης από τον εργοδότη, διασταυρώνεται αυτόματα και πιστοποιείται από το ΠΣ "ΕΡΓΑΝΗ" η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον αιτούντα εργοδότη και κατόπιν παρέχεται η βεβαίωση από το ΠΣ "ΕΡΓΑΝΗ".

Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του. Εναλλακτικά μπορεί να λαμβάνεται πάγια βεβαίωση κίνησης (τύπου Α) από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr.

Η βεβαίωση της παρούσας περίπτωσης μπορεί να ισχύει για χρονικό διάστημα 14 ημερών.

πηγή : capital.gr

 

 =============================================================


Νέα παράταση αεροπορικής οδηγίας πτήσεων εσωτερικού λόγω πανδημίας

Μέχρι την Δευτέρα 1η Μαρτίου 2021 παρατείνονται οι περιορισμοί στις αεροπορικές μετακινήσεις εσωτερικού για λόγους προστασίας επιβατών και πολιτών από την νόσο Covid-19.

Ειδικότερα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό την παράταση, έως 1/3/21 και ώρα 06:00 το πρωί, της αεροπορικής οδηγίας (Covid-19 notam) που αφορά πτήσεις εσωτερικού, (τακτικά επιβατικά δρομολόγια, γενικής αεροπλοΐας και επαγγελματικά δρομολόγια - domestic flights, commercial and general/business aviation). Η notam προβλέπει ότι επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού (Essential Travel) που περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς/επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους (επανένωση οικογενειών) και για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία. 

Από τη notam εξαιρούνται οι ακόλουθες πτήσεις:

·         Πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency flights).

·         Πτήσεις υποστήριξης του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (Hellenic national healthcare system flights).

·         Κρατικές πτήσεις (state flights).

·         Πτήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary flights).

·         Πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian flights).

·         Στρατιωτικές πτήσεις (military flights).

·         Πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo flights).

·         Πτήσεις πυροσβεστικών αεροσκαφών (fire fighting flights).

·         Πτήσεις της Frontex (frontex flights).

·         Τεχνικές πτήσεις ανεφοδιασμού χωρίς αποβίβαση επιβατών (technical landing where passengers do not disembark).  

·         Πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμα του (ferry flights).

Πηγή :nextdeal.gr

=========================================================================



ΟΑΕΔ | Έρχονται τρία νέα προγράμματα για 15.0000 ανέργους - Όλα τα «ανοικτά» προγράµµατα

 

Τρία νέα προγράµµατα επιδοτούµενης απασχόλησης και επιχειρηµατικότητας για συνολικά 15.000 ανέργους πρόκειται να «τρέξει» ο ΟΑΕΔ μέχρι το Πάσχα.


Όπως εξηγεί στο Epsilon7 o Διοικητής του Οργανισµού Σπύρος Πρωτοψάλτης, πρόκειται αφενός για δύο ακόµα νέα προγράµµατα απασχόλησης µε 12.000 επιπλέον επιδοτούµενες θέσεις, και αφετέρου για ένα βελτιωµένο πρόγραµµα επιχειρηµατικότητας για 3.000 ανέργους, µε έµφαση στην ψηφιακή οικονοµία και στις γυναίκες.

Στο μεταξύ 7.000 ευκαιρίες απασχόλησης προσφέρει ο ΟΑΕΔ μέσω το νέου προγράμματος για ανέργους 30 ετών και άνω στις Περιφέρειες της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και ανέργους 50 ετών και άνω.


Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, η διάρκεια της επιδότησης είναι 12 μήνες και τα ποσά της μηνιαίας επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης έχουν ως εξής:

·         473 € για τους ανέργους ηλικίας έως και 49 ετών

·         568 € για τους ανέργους ηλικίας 50 ετών και άνω

·         615 € για τους μακροχρόνια ανέργους

·         710 € για τους μακροχρόνια ανέργους 50 ετών και άνω

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα υποβάλλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων στη διεύθυνση http://www.ependyseis.gr/mis Κατόπιν, οι εργασιακοί σύμβουλοι του ΟΑΕΔ θα υποδείξουν στην επιχείρηση υποψηφίους, σύμφωνα με την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα και η επιχείρηση θα επιλέξει μεταξύ των υποψηφίων για την πρόσληψη.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιχείρηση να μην έχει μειώσει το προσωπικό της κατά το τρίμηνο πριν την αίτηση και να μην έχει λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 € τα προηγούμενα 3 έτη (τρέχον και δύο προηγούμενα).

Τα «ανοικτά» προγράμματα
Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουν να δέχονται αιτήσεις τα 7 «ανοικτά» προγράµµατα του ΟΑΕΔ για συνολικά 38.600 επιδοτούµενες νέες θέσεις εργασίας, µε ποσοστά επιχορήγησης από 60% έως και 100% του µισθού και των ασφαλιστικών εισφορών των νεοπροσληφθέντων. Πρόκειται για:

1. Πρόγραµµα Επιταγών Επανένταξης στην Αγορά Εργασίας µε 9.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 µηνών, µε ελάχιστες µεικτές απολαβές τα 830€ για επιδοτούµενους ανέργους που µετατρέπουν το επίδοµα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας». Η επιδότηση ανέρχεται στο 80% του µηνιαίου µισθολογικού και µη µισθολογικού κόστους, έως τα 830€ µηνιαία.

2. Πρόγραµµα Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων 55-67 ετών, µε 8.500 νέες θέσεις εργασίας σε Ν.Π.Δ.Δ., δηµόσιες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις των Δήµων και των Περιφερειών, διάρκειας 12 µηνών, µε δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 µήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του µηνιαίου µισθολογικού και µη µισθολογικού κόστους, έως τα 750€ µηνιαία.

3. Πρόγραµµα Απασχόλησης Ανέργων 18-29 ετών µε 8.000 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 µηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του µηνιαίου µισθολογικού και µη µισθολογικού κόστους, έως τα 750€ µηνιαία.

4. Πρόγραµµα Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων έως 39 ετών, µε 5.200 νέες θέσεις εργασίας σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης, διάρκειας 15 µηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 60% του µηνιαίου µισθολογικού και µη µισθολογικού κόστους, έως τα 800€ µηνιαία.

5. Πρόγραµµα Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων 22-29 ετών, µε 3.500 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 10 µηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του µηνιαίου µισθολογικού και µη µισθολογικού κόστους, έως τα 750€ µηνιαία.

6. Πρόγραµµα Απόκτησης Επαγγελµατικής Εµπειρίας Ανέργων 18-30 ετών µε 3.000 νέες θέσεις εργασίας στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, διάρκειας 7 µηνών. Ο Ο.Α.Ε.Δ. καταβάλει µηνιαία αποζηµίωση ίση µε το 100% του κατώτατου µισθού (µε πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές).

7. Πρόγραµµα Απασχόλησης Ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Οµάδες µε 1.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 µηνών µε δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 µήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 90% του µηνιαίου µισθολογικού και µη µισθολογικού κόστους, έως τα 800€ µηνιαία.Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ www.oaed.gr.

πηγή : kalimera-arkadia

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου